14.09.2012
Żeby życie miało smaczek należy je urozmaicać.
Żeby życie miało smaczek należy je urozmaicać.
Najłatwiej zacząć od tego co jemy, i właśnie śniadanie,
jako pierwszy i najważniejszy posiłek dnia, jest doskonałą okazją na wprowadzenie
odrobiny koloru i mnóstwa dobroci do naszej codzienności.
Dla wątpiących w walory smakowe tej niecodziennej
kombinacji, kwaskowate kiwi doskonale współgra z miodem, równoważąc jego
słodycz, a goryczka orzechów włoskich
dodaje tego absolutnie niezbędnego w każdej potrawie je ne sais quoiJ
Składniki:
·
2 kromki ciemnego pieczywa tostowego
·
1 kiwi (niezbyt dojrzałe, aby zachowało kwaskowość)
·
2 łyżeczki miodu gryczanego
·
2 łyżeczki orzechów woskich
·
kawa z chudym mlekeim albo herbata jaśminowa
Czas przygotowania: 5 minut
·
tostujemy chleb
·
kroimy kiwi w
plasterki i układamy na grzankach
·
polewamy każdą
`kanapkę` łyżeczką miodu
·
posypujemy
orzechami
·
siadamy z nogami do
góry i ogladamy TV śniadaniowąJ
Dlaczego zdrowe?
Pełnoziarniste pieczywo wspomaga działanie
naszego układu pokarmowego ( im lepsze trawienie, tym łatwiej zachować
odpowiednią wagę, formę i dobre smopoczucie ), redukuje ryzyko nadwagi i jest
pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób serca.
Jeden owoc kiwi zaspokaja
nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Jak ważna dla zdrowia jest ta witamina wszyscy wiemy, ale
nie wszyscy jesteśmy świadomi, że osoby o niskim poziomie witaminy C we krwi
spalają 10% mniej tłuszczu na każde pół kg podczas chodzenia niż osoby, u których
poziom wit C utrzymuje się w normie.
Miód gryczany zawiera
dużo magnezu i witamin.
Poza tym, że ma działanie
odtruwające, jest bardzo dobry na
układ krążenia, wątrobę, miażdżycę i niedokrwistość wynikającą z niedoboru
żelaza.
Garstka orzechów włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w
przypadku dowolnych, innych,powszechnie spożywanych orzechów. Występujące w
nich przeciwutleniacze działają od dwóch do 15 razy mocniej niż witamina E.
Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może
być alternatywą dla mięsa, witaminy, minerały i błonnik. Nie ma w nich
natomiast mogących sprawiać problemy substancji w rodzaju glutenu czy białka
mlecznego. Jak wynika z badań dietetyków, regularne spożywanie niewielkich
ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy
żółciowej, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób, a także zbawiennie wpływa na
naszą talię. Zalecana dzienna dawka to siedem orzechów.
Et voila!
Smacznego!!!
No comments:
Post a Comment